Μετά από πολλά κουβαλήματα ασήκωτου εξοπλισμού και πολλές πατέντες για λύσεις συμβατότητας μεταξύ μηχανών και φωτισμών , έχω καταλήξει σε μια λίστα φωτογραφικού/κινηματογραφικού και φωτιστικού εξοπλισμού, που θα μου παρέχει τρία σημαντικά χαρακτηριστικά, με τη Fuji XT2 να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο.
Αξιοπιστία, φορητότητα και πολυλειτουργικότητα.
Το χτήσιμο αυτής της λίστας έιναι ακόμη στην αρχή του και γίνεται σταδιακά. Περισσότερα επ αυτού σε δεύτερο χρόνο. Σήμερα έχει σειρά η φωτογραφική προσωπικότητα της XT2 (στο Μερος Α’ ασχολήθηκα με την κινηματογραφική προσωπικότητα της).
Όπως ανέφερα είχα στα χέρια μου την fuji XT2 για σχεδόν ένα μήνα, μέσα από την ευγενή παραχώρηση της Fujifilm Hellas. Στον μήνα αυτό κατάφερα να κινηματογραφήσω αρκετά, αλλά και να φωτογραφήσω. Οπώς επίσης και το σημαντικότερο, να κάνω και τα 2 σχεδόν παράλληλα. Θα μείνω σε αυτό για λίγο.
Φανταστείτε ότι κινηματογραφείτε κάποιο σκηνικό, ντοκιμαντερ, event… και ταυτόχρονα χρειάζεστε και κάποιες φωτογραφίες από αυτό. Είτε για τα κοινωνικά δίκτυα, είτε για την προώθηση του εκάστοτε project, είτε γιατί το ζήτησε ό πελάτης… Οι εκδοχές είναι οι εξής. Θα πρέπει να έχεις στη διάθεση σου:
- μια camera για τις κινηματογραφικές λήψεις και μία για τις φωτογραφικές
- ακόμη ένα συνεργάτη μαζί σου για τις φωτογραφίσεις
- κάποια μηχανή όπως η fuji XT2 και να τα κάνεις και τα 2
Με την ΧΤ 2, κατα τη διάρκεια κινηματογραφίσης του φεστιβάλ μουσικής Μολύβου, κατάφερα να κάνω και τα 2 παράλληλα. Μόλις ήμουν σίγουρος ότι είχα τις κινηματογραφικές λήψεις που χρειαζόμουν για την κάλυψη της σκηνής, πολύ εύκολα, επέλεγα την λειτουργία φωτογραφικής μηχανής και έκανα και μια σειρά από εικόνες. Το αποτέλεσμα εξαιρετικό, φωτογραφικά και κινηματογραφικά, εξίσου.
Καποιοι ίσως σκεφτούν πως αυτή η λογική, υποστηρίζει τη “συρρίκνωση” του επαγγέλματος και των ευκαιριών για μεροκάματο μεταξύ συναδέλφων. Υπάρχουν συχνές, περιπτώσεις όπου ο προυπολογισμός δεν φτάνει για έξτρα άτομα . Συν τοις άλλοις θα πρέπει να παραδεχτούμε πως η ψηφιακη τεχνολογία από μόνη της επέφερε αυτή τη “συρρίκνωση”. Πλέον όσο ευέλικτος μπορείς να είσαι σε αυτό που προσφέρεις στον τομέα της εικόνας, τόσο αυξάνονται και οι ευκαιρίες εργασίας.
Έτσι μάλλον και η fuji, ακολουθεί αυτή τη λογική, παράγοντας εύχρηστο και πολυλειτουργικό εξοπλισμό.
Μια μηχανή με άριστη ποιότητα εικόνας, στατική και κινούμενη, ενισχυμένη για να αντεχει στις κακουχίες, μικρό μέγεθος και εξαιρετικά οπτικά . Τι άλλο χρειάζεται κάποιος? Από μηχανή, τίποτε άλλο…
…από φώτα,μηχανήματα ήχου κλπ, έχει πολλά και διάφορα εκει έξω η αγορά(περισσότερα προτεινομενα προσεχώς). Άξιο αναφοράς ειναι μια σημαντική εξέλιξη στο χώρο του φωτισμού σχετικά με την fuji, που ήρθε πρόσφατα από την godox. Πλέον υπάρχει πλήρης συμβατότητα με όλη τη σειρά των φλας που διαθέτει η εταιρία.
Τεχνικά δεν θα ασχοληθώ ιδιαίτερα. Το χουν κάνει άλλοι εκτενώς στο παρελθόν. Εμένα μου αρκεί το ότι τα αποτελέσματα με άφησαν υπερευχαριστημένο, με τα reviews που είχα διαβάσει και με τα πιστεύω μου σχετικά με την fuji xt2 να επαληθεύονται!
Και Γιατί παρακαλώ αυτή η μηχανή είναι η ιδανική και όχι κάποια άλλη απο την Canon, Nikon, Sony, Panasonic, Olympus? Γιατί όπου και αν κοιτάξεις δεν θα βρεις αυτά τα χαρακτηριστικά σε ένα σώμα.
Στην Canon το 4Κ video , το συναντάς από 5D mIV και πάνω, αφήνοντας πίσω στο Full HD ολη τη σειρά “Beginners” και “Entusiasts”. Λογικό βέβαια, γιατί παρέχοντας εξεζητημένες λειτουργίες σε “μικρα” φωτογραφικά μοντέλα, αποδυναμώνει το λόγο ύπαρξης της σειράς “Cinema Eos” που διαθέτει. Άλλο ένα σημαντικό χαρακτηριστικό στο οποίο κερδιζει η XT2 απέναντι στην Canon είναι το μέγεθος της. Α και μην ξεχναμε και το κόστος
Η Nikon από την άλλη δεν διαθέτει εξειδικευμένο κινηματογραφικό εξοπλισμό, άρα πολύ πιθανόν να το εξελίξει το ζήτημα μελλοντικά. Προς το παρόν απ’ ότι γνωρίζω και αυτή στα υψηλά μοντέλα δίνει έξτρα χαρακτηριστικά.
Η Sony έχει πρωτοπορήσει στον τομέα των mirrorless. Όμως στη σειρά Α7, προσφέρει ένα μοντέλο εξειδικευμένο για φωτογραφιά(A7R) και ένα άλλο για κινηματογράφιση(A7S). Άρα θές 2 δαφορετικά σώματα για να κάνεις και τα 2. Εκεί που βέβαια υπάρχει ενδιαφέρον για την φιλοσοφία της πολυλειτουργικότητας και φορητότητας είναι στην Α6300- 6500. Είχα την ευκαιρία να δουλέψω για 5 μέρες με την 6300 σε κινηματογραφικό Project και όλοι στην ομάδα μείναμε υπερευχαριστημένοι. Ως φωτογραφική μηχανή δεν πρόλαβα να τη χρησιμοποιήσω για να έχω πλήρη εικόνα.
Η Panasonic με τη σειρα G είναι πολύ δημοφιλής τα τελευταία χρόνια στον τομέα της κινηματογράφισης. G7, GH4, GH5 είναι τα μοντέλα που χρησιμοποιούνται ακόμη και σε επαγγελματική καθημερινή βάση. Το γεγονός ότι προκειται για σένσορα μεγέθους 4/3 με προβληματίζει λιγάκι. Βέβαια είναι αρκετοί εκοίνοι που την χρησιμοποιούν και ως την κύρια τους φωτογραφική μηχανή. Μπορεί λοιπόν να θεωρηθεί, μια ανταγωνιστική λύση, υστερόντας στο μέγεθος του σένσορα. Ο κανόνας λέει Μικρότερος σένσορας, μεγαλύτερος θόρυβος στα υψηλα iso και μικρότερο δυναμικό εύρος.
Κάπως έτσι καταλήγω ξανά στο συμπέρασμα πως ή fuji xt2 είναι μια μηχανή που τα κάνει όλα και βαίνω προς την απόκτηση της και την αντικατάση του τωρινόυ μου εξοπλισμού. Όπως μάλλον ξαναείπα, πρόκειται για μια προσωπική άποψη, που μπορεί κάποιους να βοηθήσει μέσα από την απλή τεκμηρίωση. Ανυπομονώ να ξεκινήσω ενα κινηματογραφικό/φωτογραφικό project που θα έχει ώς βασικό εργαλείο υλοποίησης την ΧΤ2.
Κάποια Link με τεχνικά reviews σχετικά με την μηχανή
The evolution of the pro hybrid camera: X-T2 initial review
The Ultimate 4K Mirrorless For Narrative Filmmakers
FUJIFILM X-T2 Review – Real World Video Samples and First Impressions
Σχόλια και αντιδράσεις, ευπρόσδεκτα! Επίσης ευπρόσδεκτη, οποιαδήποτε πιο συγκεκριμένη ερώτηση ή πληροφορία!