Fujifilm XT2 – μια κάμερα για όλες τις χρήσεις (Μέρος Α’)

Μια μηχανή που τα κάνει όλα και με πολύ καλά αποτελέσματα!

 

Δεν είμαι ειδικός στο να γράφω τεχνικές κριτικές φωτογραφικού εξοπλισμού. Θα προσπαθήσω να δώσω τα φώτα μου μέσα από τη εμπειρία που είχα  τον τελευταίο μήνα με την Fujifilm XT2.

Είναι γεγονός πως στην εποχή μας, όλοι οι φωτογράφοι είναι και λίγο κινηματογραφιστές. Από τη στιγμή που εμφανίστηκαν οι πρώτες dslr με τη δυνατότητα λήψης video, όλοι λίγο πολύ έχουμε πατήσει το κουμπί rec μία ή περισσότερες φορές

 Προσωπικά, παραλληλα με τη στατική φωτογραφία, κινουμαι στο χώρο του ντοκιμαντέρ για αρκετά χρόνια.  Όλα αυτά τα χρόνια, έχω περάσει άπειρες ωρες πίσω από μια οθόνη υπολογιστή, κάνοντας έρευνα σε κάμερες κινηματογράφισης για το εκάστοτε project κάθε φορά.

Πλέον γνωρίζω πολύ καλά τι χρειάζομαι για τις ανάγκες των προσωπικών μου project. Είτε αυτά είναι φωτογραφικά, είτε κινηματογραφικά, είτε και τα 2. Ένα σώμα μηχανής με πολύ καλές επιδόσεις σε φωτογραφία και video ταυτόχρονα. Μια σειρά φακών και ένα δευτερευον σώμα για backup. Όλα αυτά με το μικρότερο δυνατό όγκο για να χωράνε σε μια carry on bag στα αεροπορικά ταξίδια.  Με τις στιβαρότερες κατασκευές για να αντέχουν στη σκληρή χρήση.

Από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκε η Fujifilm XT2 και έχοντας διαβάσει και παρακολουθήσει κάποιες σχετικές κριτικές , άρχισα να πιστευω πως πρόκειται για ένα εργαλείο που τα κάνει όλα και με πολύ καλά αποτελέσματα. Αυτό που έλειπε για να με πείσει ήταν μια εκτεταμένη δοκιμή.

Η Fujifilm Hellas είχε την καλοσύνη να μου παραχωρησει ένα σώμα και 3 prime φακούς, τον περασμένο Άυγουστο και έτσι μου δόθηκε η ευκαιρία να κάνω τις δοκιμές που ήθελα.

Η μηχανή δοκιμαστηκε ποικιλοτρόπως κατά τη διάρκεια του Διεθνούς φεστιβάλ μουσικής Μολύβου. Έχοντας αναλάβει την κινηματογράφιση του φεστιβάλ, βρέθήκαμε με τον σκηνοθετη Βαγγέλη Ευθυμίου, στο νησί με πληρη εξοπλισμό. Πήρα  την fujifilm ΧΤ2 μαζί μου δοκιμαστικά. Δεν άργησε όμως να με πείσει να τη χρησιμοποιήσω όσο το δυνατόν περισσότερο.

Από κινηματογραφήσεις κονσέρτων με λήψεις σε τριπόδι  εώς  λήψεις  σε gimbal η μηχανή  τα κατάφερε στο μέγιστο. Όσοι βαριούνται τις λεπτομέρειες μπορούν να προσπεράσουν τις παραγράφους που ακολουθούν και να πάνε στο Συμπέρασμα.

Fujifilm XT2

Δυναμικό εύρος εικόνας

Το παραπάνω clip, μια διασκευή   ενος γνωστου Pop τραγουδιού, δείχνει τις δυνατότητες της μηχανής σε ακραίες φωτιστικές συνθήκες. Το υψηλό δυναμικό εύρος που αποδίδει η εικόνα της Fujifilm XT2, επέτρεψε την διατήρηση λεπτομερειών στα σκοτεινά σημεία του πρώτου πλανου, ταυτόχρονα με τα πολύ φωτεινά σημεία του φόντου. Στο διαδίκτυο υπάρχουν διαθέσιμες προτεινόμενες ρυθμίσεις στο color profile, για μεγαλύτερο δυναμικό εύρος  στο Post production.  Όλες οι  λήψεις μου, έγιναν με τις εργοστασιακές ρυθμίσεις της μηχανής. Είμαι σίγουρος πως προσθέτοντας και τις προτεινόμενες ρυθμίσεις τοι δυνατότητες βελτιώνονται ακόμη περισσότερο.

Ένα ακόμη χαρακτηριστικό που αυξάνει τις δυνατότητες του video είναι αυτό της λήψης f-log Profile. Δυστυχώς προς το παρόν, μόνο σε εξωτερικό εγγραφέα, μέσω HDMI σύνδεσης. Λογικά είναι κάτι που είναι εφικτό να αλλάξει. Πιστευω πως  σε μια μελλοντική αναβάθμιση λογισμικού θα υπάρχει η δυνατότητα εγγραφής f-log και στην καρτα SD.

Fujifilm XT2

 Ευαισθησία iso και θόρυβος

Σε χαμηλές φωτιστικές συνθήκες η μηχανή μου έδειξε πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας εως και τα 1600-2000 iso.Ένας πολύ καλός βαθμός ευαισθησίας, για λήψεις με λίγοστό ατμοσφαιρικό φωτισμό.

Εργονομία

Οι κύλινδροι ρύθμισης ευαισθησίας iso και ταχύτητας είναι πολύ βολικοί. Όπως επίσης και οι ροδέλες στον αντίχειρα και στο δείκτη για αλλάγές των μεσαίων ταχυτήτων  και διαφραγμάτων. Γενικά το ότι η x series έχουν υιοθετήσει την λογική των αναλογικών μηχανών slr το θεωρώ πολύ πρακτικό, γιατί οι βασικές ρυθμίσεις είναι μπροστά σου χωρίς να χρειάζεται να ψάχνεσαι πως θα αλλάξεις ταχύτητα ή διάφραγμα.

και κάποια αρνητικά ή όχι ακριβώς

 Ο κύλινδρος με τον οποιο αλλάζεις λειτουργίες της μηχανής(βρίσκεται κατω από τον κύλινδρο ρύθμισης iso) δεν είναι και τόσο εύκολος. Κάποιος με λίγο πιο χοντρα δάχτυλα από τα δικά μού θα δυσκολευτεί αρκετά να περάσει απο την λειτουργία video στην λειτουργια της φωτ. μηχανης. Αλλά από την άλλη αυτό ειναι μια διαδικασία  που δεν χρειάζεται να αλλάζει  συνέχεια.

Ως  αρνητικό θα αναφέρω και τη χρήση του fuji  appΔυστυχώς έχει περιορισμούς  στη λήψη φωτογραφιών και video. Κατά τη διάρκεια του πρώτου κονσέρτου του φεστιβάλ, έστησα την μηχανή επάνω στη σκηνή με σκοπό να την ενεργοποιώ από απόσταση χωρίς να γίνομαι ενοχλητικός. Το αποτέλεσμα είναι πως όλα τα video του κονσέρτου της βραδυάς είναι σε ανάλυση 720HD(ούτε καν FHD) Και οι φωτογραφίες είναι jpeg. Αυτά παθαίνεις όταν δεν έχεις προλάβει να διαβάσεις το manual της μηχανής. Βέβαια και αυτό είναι κάτι που δεν έχει να κάνει με την ίδια τη μηχανή αλλά με το application. Θα είναι άδικο να το προσάψω ώς αρνητικό της μηχανής. Το app μάλλον έγινε για να μπορεί να προσδώσει μια αμεσότητα σύνδεσης της μηχανής με τα social media. Με μια αναβάθμιση και την δυνατότητα χρήσης των λειτουργιών της εκάστοτε μηχανής στο μέγιστο, το application μπορεί  να εξελιχθεί σε σημαντικό εργαλειο για τον επαγγελματία.

Fujifilm XT2

Συμπέρασμα

Νομίζω πως ξεκίνησα ανάποδα αναφέροντας τις δυνατότητες της fujifilm XT2 στο video και όχι στη φωτογραφία.  Αυτό συνέβη γιατι τις πρώτες 10 μέρες η μηχανή χρησιμοποιήθηκε περισσότερο για κινηματογραφικές λήψεις. Το αποτέλεσμα είναι οτι κάλυψε πλήρως τις προσδοκίες μου. Όπως επίσης και των συνεργατών μου. Συνυπολογίζοντας κιόλας ότι δεν έιχαμε την δυνατότητα χρήσης όλων των αξεσουάρ και μέσων που παρέχει η εταιρία για τη συγκεκριμένη μηχανή( βλέπε battery grip).

Αν αναλογιστούμε οτι έιναι η πρώτη σοβαρή προσπάθεια της fujifilm να μπεί στο χώρο του video (αναφερόμενος στη σειρά X παντα) φανταστέιτε τι έπεται. Δεν είναι τυχαίο οτι οι πανάκριβοι κινηματογραφικοί φακοί της εταιρίας θα κυκλοφορήσουν και σε εκδοχή x-mount.

O φωτογράφος  David Schneider, που χρησιμοποιεί για αρκετά χρόνια X cameras, σχολίασε σε μια προηγούμενη δημοσίευση μου.

“One great thing about Fuji is how they update their cameras with free firmware upgrades. All my Fuji X cameras were better a couple of years after I bought them than when brand new.”

Ετσι λοιπόν και γω μπορώ να πω με σιγουριά πως η XT2 είναι μια κάμερα που θα εμπιστευτώ για τα προσωπικά μου κινηματογραφικά Project αλλά και για πιό απαιτητικές παραγωγές. Στο Β μέρος θα ασχοληθω με το κομμάτι των επιδόσεων ως φωτογραφική μηχανή και θα τεκμηριώσω το συμπέρασμα  ” …μιας μηχανή για όλες τις εφαρμογές”.

Προς το παρόν μπορείτε να ακούσετε την εκπληκτική βερσίον του Pop κομματιού. Παιγμένο από 3  μουσικούς της κλασσικής με 2 βιόλες  του 16ου και 17ου αιώνα. Πριν την κινηματογράφηση του video clip δεν είχα κάν ακούσει την πρωτότυπη βερσιόν. Την άκουσα το ίδιο βράδυ και κατάλαβα πως το “Despacito goes classic” είναι μακράν καλύτερο από το πρωτότυπο γλυκανάλατο χιτ του καλοκαιριού!

Περισσότερες εικόνες από την XT2 έχουν ανέβει και θα ανέβουν τις ερχόμενες ημέρες στο instagram  μου.

Για οποιαδήποτε πιο συγκεκριμένη πληροφορία ή απορία, τα σχόλια ευπρόσδεκτα!

 

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*