Καιρός για διακοπές… και ταξιδιωτικές φωτογραφίες!

ταξιδιωτικές φωτογραφίες Καλοκαίρι! Καιρός για διακοπές !  Ευκαιρία επίσης για όμορφες ταξιδιωτικές φωτογραφίες. Η Ελλάδα και οι ομορφιές της αμέτρητες και δυνατές Αν λοιπόν σχεδιάζετε να πάρετε μαζί σας  τη φωτογραφική μηχανή, εδώ θα βρείτε 5 γρήγορες συμβουλές  για να συνδυάσετε διακοπές με την οικογένεια σας και φωτογράφιση του τόπου επίσκεψης

Αφού λοιπόν  έχετε επιλέξει προορισμό

1.  κάντε την έρευνα σας στο διαδίκτυο  Το google images είναι ένας τρόπος να αναζητήσουμε και να  δούμε ταξιδιωτικές φωτογραφίες  από τον προορισμό που επιλέξαμε.  Έτσι μπορούμε να σχηματίσουμε μια ιδέα για σημεία – τοπία, τα οποία θα έχουν φωτογραφικό ενδιαφέρον. Επίσης το flickr είναι ένα ακόμη site  στο οποίο μπορούμε να αναζητήσουμε εικόνες με το όνομα του προορισμού. Το συγκεκριμένο site   θεωρείται και είναι ένα από τα μεγαλύτερα κοινωνικά site για φωτογράφους. Η δημιουργία απλού λογαριασμού και το ανέβασμα φωτογραφιών, είναι δωρεάν.

2.Εξοπλισμός: Θα μπορούσαμε να κουβαλήσουμε όλο τον φωτογραφικό  εξοπλισμό μαζί μας  και κάποιος άλλος αντίστοιχα να βρεθεί στον ίδιο προορισμό με μόνο μια compact  μηχανή και να γυρίσει με εξίσου καλές φωτογραφίες ή ακόμη καλύτερες. Όσο λιγότερα μηχανήματα κουβαλάμε τόσο πιο ευέλικτοι είμαστε. Έχοντας μαζι μας μια μηχανή με ένα φακό που να καλύπτει μια γκάμα εστιακών αποστάσεων, μπορούμε να καλύψουμε ένα εύρος θεμάτων,  όπως τοπία, πορτραίτα, λεπτομέρειες. Στις μέρες μας η τεχνολογία έχει προχωρήσει τόσο, που  πολλές μηχανές τσέπης(compact) προσφέρουν πολύ υψηλή ποιότητα εικόνας και πολλές δυνατότητες ισάξιες επαγγελματικών μοντέλων. Έτσι δεν υπάρχει κανένας μα κανένας λόγος να κουβαλάμε μαζί μας, τεράστιες, επαγγελματικές μηχανές με πολλούς φακούς, όταν πρόκειται για διακοπές. 

3. Επιλογή τόπου διαμονής . Μέτα την έρευνα στο διαδίκτυο, και αφού έχετε καταλήξει στα σημεία ενδιαφέροντος του προορισμού, η επιλογή του χώρου διαμονής  γίνεται πιο συγκεκριμένη. Το κέντρο της πόλης ή κάποιο σημείο με εύκολη πρόσβαση στα σημεία φωτογραφικού ενδιαφέροντος είναι από τις πρώτες επιλογές. Η σύνδεση με τη δημόσια συγκοινωνία παίζει σημαντικό ρόλο.  Ένα άλλο σημαντικό στοιχειό για την επιλογή του ξενοδοχείου είναι το αβαντάζ της καλής θέας από το δωμάτιο ή από κάποιους άλλους κοινόχρηστους χώρους( roof garden) . Ίσως κάποιες πολύ καλές ταξιδιωτικές φωτογραφίες τις τραβήξετε ενώ απολαμβάνετε τις ανέσεις του ξενοδοχείου.

4. Επικοινωνήστε με τους ντόπιους. Οι άνθρωποι πάντα εκτιμούν ένα χαιρετισμό και είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν να κουβεντιάσουν και να διαθέσουν λίγο χρόνο  σε στιγμές που τους είναι εφικτό. Όλα αυτά βέβαια βασίζονται σε μια καλή αρχή.  Σίγουρα καλή δεν είναι αυτή που ξεκινά με τη χρήση της φωτογραφικής μηχανής , χωρίς να έχει προηγηθεί μια ερώτηση. “Καλημέρα! Μπορώ να σας τραβήξω μια φωτογραφία?” όσο δύσκολο και αν φαίνεται σε κάποιους να ξεκινήσουν κουβέντα με κάποιο άγνωστο, είναι σίγουρο πως είναι πιο αποτελεσματικό από οτιδήποτε άλλο. Μπορεί η απάντηση να μην είναι πάντα θετική αλλά όταν είναι, έχει και τα καλύτερα αποτελέσματα.  Συστηθείτε  και εξηγήστε οτι  κάνετε ταξιδιωτικές φωτογραφίες. Απαντήστε πρόθυμα σε τυχόν ερωτήσεις. Αφού ολα ρέουν καλώς τότε έχει ανοίξει ο δρόμος για  τη φωτογράφιση. Τραβήξτε κάποιες εικόνες και δείξτε το αποτέλεσμα στο πίσω μέρος της μηχανής. Ίσως από εδώ οδηγηθείτε και σε άλλες ενδιαφέρουσες φωτογραφικά καταστάσεις.

5. Ξυπνήστε πολύ νωρίς το πρωί. Η καλύτερη ώρα για φωτογράφιση είναι λίγο πρίν και λίγο μετά την ανατολή του ήλιου. Όσοι υποστηρίζουν ότι είναι το απόγευμα, λίγο πριν και λίγο μετά τη δύση του ηλίου ,  εχώ να πώ ότι έρχονται δεύτεροι. Σίγουρα και οι απογευματινές ώρες έχουν τη χάρη τους. Και σίγουρα είναι και αυτές μέσα στο εύρος των ωρών πού γίνονται οι όμορφες φωτογραφίες.   Όμως το πρωί προστίθενται και άλλα στοιχεία που μπορούν να δημιουργήσουν ατμόσφαιρα, όπως οι αναδυόμενες ομίχλες, η πιό καθαρή ατμόσφαιρα κλπ. Επίσης το πρωί υπάρχει και η έντονη κινητικότητα των ανθρώπων που πάνε στις δουλειές τους, κάτι που μπορεί να προσδώσει μια δυναμική στις εικόνες μας . Διακοπές θα μου πεις, πάμε για να χαλαρώσουμε και όχι για να σηκωνόμαστε χαράματα….δε χρειάζεται να γίνει κάθε μέρα. Με λίγη οργάνωση και αναζήτηση από πριν, αν βρεθούμε μια δυο μερες το πρωι στους δρόμους και στα λιμανάκια όλο και κάτι όμορφο θα προκύψει…

 

 

 

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*